Boka plats till simskola eller till annan simidrott? - Klicka här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Örebro Simallians
Utveckling - Glädje - Gemenskap
Simskola

Örebro Simallians Simskola
Örebro Simallians har två olika slags simskolor, periodsimskola och intensivsimskola. Vi arbetar med individuell utveckling samt att barnen känner glädje och gemenskap. Efter simskolan finns möjlighet att börja i våra simidrottsgrupper som pågår en hel termin istället.
 
  • Periodsimskolan är 8 st tillfällen á 35 min fördelat under 8 veckor. Vi har klädsim och livräddning en gång per kurs. Två kurstillfällen/termin. Planerad vecka 34-41 för period 1 och vecka 42-50 (uppehåll v.44 för höstlov) för period 2 höst terminen 2024.
  • En veckas intensivsimskola är 5 st tillfällen á 35min fördelat under en vecka. Vi har klädsim och livräddning en gång per kurs. Planerad till våren 2024.
 
Varje höst och vår finns möjlighet att anmäla sig till 2 perioder. Varje period har simskolegrupperna 1. Baddaren, 2. Sköldpaddan, 3. Pingvinen grunt, 4. Pingvinen djupt, 5. Fisken, 6. Hajen. 
 
Varje vår och hösttermin erbjuder vi gruppen Simidrott, där man utvecklar sin simning (efter att man klarat nivån Hajen) och får testa på alla simidrotterna. 
 
 

Nästa platssläpp: 

 

Hösten 2024 simskola period 2 (start vecka 42)

 

Anmälan öppnar måndag 23:e september kl.10:00 (v.39), för dem som har varit med i någon av våra grupper i simskolan någon gång under de senaste 12 månaderna. 

För övriga, öppnar anmälan måndag 30:e september kl.10:00 (v.40).

 

Vecka 42 till vecka 43, simlektioner.

Vecka 44 uppehåll.

Vecka 45 simlektion

Vecka 46 simlektioner med klädsim

Vecka 47 till 49, simlektioner.

Vecka 50 simlektion med avslutning för perioden.

 
 
 

 

ALL BOKNING GÖRS VIA VÅR BOKNINGSSIDA
 

Nedanför finner ni information om våra 3 olika simskolegrupper. Det är information om förkunskaper, vad man gör under terminen samt vilka målen är. Efter simskolans information berättar vi om simidrottgrupperna.

 

Vi rekommenderar att ni laddar ner Sportadmin App för ledare och medlemmar. Där kan ni bland annat se när deltagaren har träning, svara på kallelser, se alla utskick, avgifter samt följa barnets utveckling under utmärkelser.

Gå in och ladda ner appen idag!

1. Baddaren (tidigare vid namn Sköldpaddan)

Förkunskaper

Vara mogen att vara i bassäng med andra barn och instruktörer, följa instruktioner med eventuellt stöd från en förälder vid behov (som är med i vattnet eller från kanten), under lektion 1-3 för att få igång övning och ge extra trygghet till barnet. Om möjligt, ser vi gärna att ledarna är ensam med eleverna i vattnet, om behovet av vuxet sällskap inte finns. Rekommenderad minimiålder att starta är 4 år. 

Lektionstid
35 minuter på grunt vatten.

Vi tränar på 
I gruppen Baddaren övar vi främst vattenvana genom att ha kul i vattnet, doppa, hoppa, bubbla, andas och enkla förflyttningar.

 

Vi arbetar oss sedan vidare till att öva på att glida, flyta och rotera. Vi tränar i horisontellt läge på mage och rygg med och utan flythjälpmedel. Vi övar grundläggande ben- och armrörelser i crawl, ryggcrawl, fjärilsim och bröstsim.

Med främsta fokus på lek, doppa öron, doppa haka, bubbla i vattenytan och vidare till doppa huvudet och blåsa ut under vattnet i gruppen Baddaren.

Mål
Doppa huvudet under vattnet 5 ggr. kunna andas in, hålla andan och därefter blåsa ut luften under vattnet, upprepade gånger på grunt vatten.

Simmärken
Baddaren Grön, Baddaren Blå.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

2. Sköldpaddan (tidigare vid namn Sköldpaddan fortsättning)

 

Förkunskaper

☆ Eleven ska uppnå förkunskaperna för gruppen Baddaren, samt: 

 

☆ Eleven ska kunna doppa hela huvudet under vattnet, upprepade gånger på grunt vatten.

 

Eleven ska kunna andas in, hålla andan och därefter blåsa ut luften med ansiktet under vattnet, upprepade gånger på grunt vatten.

 

(kriterier tagna från simmärket Baddaren blå)

 

Lektionstid
35 minuter på grunt vatten.

Vi tränar på 
I gruppen sköldpaddan, bygger vi vidare på det som vi har lärt oss i gruppen Baddaren.

Vi övar vattenvana genom att ha kul i vattnet, glida, flyta, rotera och andas. Vi tränar i horisontellt läge på mage och rygg med och utan flythjälpmedel. Vi övar grundläggande ben- och armrörelser i crawl, ryggcrawl, bröstsim samt fjärilskickar i fjärilsim.

Mål
Glida i vattnet fem sekunder med framsträcka och raka armar, ansiktet ska vara under vattenytan (upprepas 5 ggr). Flyta 5 sekunder i ryggläge med efterföljande rotation till magläge utan att nudda botten. Behärska grundläggande teknik för ben- och armrörelser i crawl, ryggcrawl och bröstsim. Kunna simma 3-5 meter i valfritt simsätt.

Simmärken
Baddaren Blå, Sköldpaddan, Bläckfisken.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

3. Pingvinen, grunt vatten (tidigare vid namn Pingvinen)

 

Förkunskaper

☆ Eleven ska uppnå förkunskaperna för gruppen Sköldpaddan, samt: 

 

☆ Eleven ska kunna simma 3-5 meter i valfritt simsätt på grunt vatten.

 

Eleven ska kunna behärska grundläggande teknik för ben- och armrörelser i crawl, ryggcrawl och bröstsim.

 

☆ Eleven ska kunna glida i vattnet fem sekunder med framsträcka och raka armar, ansiktet ska vara under vattenytan. Frånskjut får göras, och handstöd med platta får användas. Kunna göras upprepade gånger på grunt vatten. 

 

☆ Eleven ska kunna flyta fem sekunder i ryggläge, som övergår i en rotation till att ligga i magläge utan att röra botten. Ska kunna göras upprepade gånger, på grunt vatten.

 

(kriterier tagna från simmärkena Baddaren blå, Sköldpaddan och Bläckfisken)

 

Lektionstid
35 minuter på grunt vatten. 

Vi tränar på
I gruppen Pingvinen grunt, övas koordinationen mellan ben- och armrörelser till sammansatt simning i crawl, ryggcrawl, bröstsim samt fjärilskickarna i fjärilsim på grunt vatten. Övningar för att öka barnets trygghet på grunt vatten. Korta sträckor i både rygg- och magläge för att öka självförtroendet.

Mål
Kunna lugnt simma 10 meter i rygg eller magläge på grunt vatten, flyta 10 sekunder på grunt vatten, hoppa från kant på grunt vatten. På grunt vatten kunna hämta föremål från botten med båda händerna. Samt fått prova bensparkarna (fjärilskickar) i simsättet fjärilsim.

Simmärken
Bläckfisken, Pingvinen Silver.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

4. Pingvinen, djupt vatten (NY GRUPP!!)

Förkunskaper

☆ Eleven ska uppnå förkunskaperna för gruppen Pingvinen grunt vatten, samt: 

 

☆ Eleven ska kunna lugnt simma 10 meter i valfritt simsätt och kunna simma 5 meter i de övriga simsätten (inkluderar bröstsim, ryggsim och crawl, ej fjärilsim). 

 

Eleven ska kunna flyta 10 sekunder på grunt vatten.

 

Eleven ska kunna hoppa från kant på grunt vatten.

 

Eleven ska på grunt vatten, kunna hämta föremål från botten med båda händerna.

 

(kriterier tagna från simmärkena Bläckfisken och Pingvinen silver)

 

Lektionstid
35 minuter på grunt vatten. 

Vi tränar på
I gruppen Pingvinen djupt vatten, övas koordinationen mellan ben- och armrörelser till sammansatt simning i crawl, ryggcrawl, bröstsim samt fjärilskickarna i fjärilsim både på grunt och djupt vatten. Övningar för att öka barnets självsäkerhet på grunt vatten och trygghet på djupt vatten. Korta sträckor i både rygg- och magläge för att öka självförtroendet.

Mål

Kunna andas in, hålla andan och därefter blåsa ut luften under vattnet, upprepade gånger på djupt vatten. Kunna glida i vattnet fem sekunder med framsträcka och raka armar, ansiktet ska vara under vattenytan. Frånskjut får göras, och handstöd med platta får användas, på djupt vatten. Kunna lugnt simma 10 meter bröstsim, crawl och ryggsim på djupt vatten. Kunna flyta 10 sekunder på djupt vatten. Kunna hoppa från kant eller brygga på djupt vatten och lugnt ta sig upp till ytan. Samt fått prova bensparkarna (fjärilskickar) i simsättet fjärilsim.

 

Simmärken
Pingvinen Silver, Baddaren Gul, Pingvinen Guld.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

5. Fisken

Förkunskaper

☆ Eleven ska uppnå förkunskaperna för gruppen Pingvinen djupt vatten, samt: 

 

Elever ute i Hampetorp:

☆ Eleven ska kunna simma 10 meter i rygg- och magläge lugnt och kontrollerat på grunt vatten. 

☆  Eleven ska våga vistas och öva på att simma i vatten eleven inte bottnar i, med hjälp av platta som flythjälpmedel.

☆ Eleven ska kunna flyta 10 sekunder i ryggläge på grunt vatten.

☆ Eleven ska kunna hoppa från kant eller brygga på grunt vatten.

☆ Eleven ska kunna doppa sig, och med båda händerna hämta ett föremål från botten på grunt vatten.

 

För övriga elever: 

☆ Eleven ska kunna andas in, hålla andan och därefter blåsa ut luften under vattnet, upprepade gånger på djupt vatten.

 

☆  Eleven ska kunna hoppa från kant eller brygga, på djupt vatten.

 

Eleven ska kunna lugnt simma 10 meter bröstsim, crawl och ryggsim på djupt vatten.

 

☆  Eleven ska kunna flyta 10 sekunder på djupt vatten.

 

Kunna glida i vattnet fem sekunder med framsträcka och raka armar, ansiktet ska vara under vattenytan. Frånskjut får göras, och handstöd med platta får användas, på djupt vatten.

 

(kriterier tagna från simmärkena Baddaren gul, Pingvinen guld)

 

Lektionstid

35 minuter på djupt vatten.

Vi tränar på
Övningar för att förbättra tekniken och tryggheten i crawl, ryggcrawl, fjärilsim och bröstsim. Utveckling av tekniken och tryggheten för att kunna simma och dyka på djupt vatten.

Mål

Kunna simma 25 meter lugnt och kontrollerat i bröstsim, ryggsim samt 15 meter crawl samt fått prova bensparkarna (fjärilskickar) i simsättet fjärilsim på djupt vatten. Kunna dyka från kant eller brygga på djupt vatten.

 

Simmärken
Baddaren Gul, Pingvinen Guld, Silverfisken, Guldfisken, Simsättsmärken (Bröstsim, Crawl, Ryggsim).

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

6. Hajen (tidigare vid namn Fisken fortsättning)

 

Förkunskaper

☆ Eleven ska uppnå förkunskaperna för gruppen Fisken, samt: 

 

Eleven ska kunna simma 25 meter lugnt och kontrollerat i bröstsim, ryggsim samt 15 meter crawl djupt vatten. 

 

Eleven ska kunna dyka från kant eller brygga på djupt vatten. 

 

Lektionstid

35 minuter på djupt vatten.

Vi tränar på

I gruppen Hajen, bygger vi vidare på det som vi har lärt oss i gruppen Fisken.
Övningar för att öka tekniken och tryggheten i crawl, ryggcrawl, fjärilsim och bröstsim. Utveckling av tekniken och tryggheten för att kunna simma, flyta och dyka på djupt vatten.

Mål
På djupt vatten, simma 100 meter valfritt simsätt i magläge och 25 meter i ryggläge. Av de kvarvarande simsättet i magläge (inkluderar bröstsim och crawl), kunna simma 25 meter samt 5 meter fjärilsim. Kunna simma simma 12,5 meter i magläge, göra en rotation till ryggläge utan att röra kant eller botten och i följd av att simma 12,5 meter i ryggläge. Flyta 1 minut på djupt vatten, samt dyka från kant eller brygga på djupt vatten. Kunna uppvisa en lugn, kontrollerad och något energieffektiv teknik i de 4 olika simsätten (crawl, ryggcrawl, bröstsim och fjärilsim).

 

Simmärken
Järnmärket, Hajen Brons, Hajen silver, simsättsmärket fjärilsim.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

Vid önskemål att ha simskola 2 gånger i veckan.

Vill du träna 2 gånger per vecka? Kontakta simskolan@osasim.se eller ring 019-10 08 02 måndag till torsdag kl. 10-12. 

 

Vid bokning av en till träning i veckan blir avgiften för den andra kursen reducerad till 800kr (gäller alla dagar och tider, ordinarie avgift 1050kr).

Enskild simundervisning - barn/ungdom

Vi erbjuder enskilda simundervisningar, i mån om plats i bassängen. Som avgörs i samråd med övrig undervisning i föreningen. Plats: Gustavsvik.

 

Vid intresse, skicka ett mejl till simskolan@osasim.se

 

 

Förkunskaper
Kunna vara i bassäng med instruktör, utan annan vuxen i vattnet och följa instruktioner av instruktör.

Lektionstid

30 minuter på grunt eller djupt vatten. Beslut om undervisningen ska hållas på grunt eller djupt vatten, görs i samråd med respektive elev och vårdnadshavare.

Vi tränar på

Vi anpassar övningar utifrån vad respektive elev behöver övning i. Kan vara allt ifrån att doppa, hoppa, glida, flyta till att finslipa på tekniken i simningen. Som kan vara övningar för rotationen, andningen eller ben- och armtag exempelvis.

 

Mål

Målen anpassas efter eleven, och görs efter dialog med elev och vårdnadshavare.

6. Simidrott

 

Kontakta vår breddansvarige André för intresseanmälan. andre@osasim.se

 

Förkunskaper
Målen i Hajen ska vara uppnådda.

Lektionstid
40 minuter på djupt vatten. 

Vi tränar på 

Framförallt tekniken i simning men med inslag av övningar från dom 3 andra simidrotterna konstsim, simhopp och vattenpolo. 

Mål
Att barnen får grunderna i våra 4 simidrotter, utvecklas, känner glädje och gemenskap. Efter simidrott finns det möjlighet att fortsätta inom en eller flera simidrotter.

Simmärken
Sarahmärket, Simborgarmärket, Vattenprovet.

 

Simkunnighet

Medan barnen utvecklas, känner glädje och gemenskap kommer även simkunnigheten på 200 m. Antingen i simidrottsgruppen eller i någon av våra 4 simidrotter. Det är en livsviktig kunskap.

 

Det är vanligt att deltagare ibland behöver gå samma kurs fler gånger.

Fortsätta med Simidrott
Information till barn som klarat järnmärket, deltagit i våra simidrottgrupper och är intresserade av att fortsätta med en eller flera av våra 4 simidrotter.
 
Följ länken nedanför till sidorna för respektive simidrott eller skicka ett mail till någon av kontaktpersonerna.
 
Konstsim - klicka här
Kontakt - agnes@osasim.se
 
Simhopp - klicka här 
 
Simning - klicka här
Kontakt - andre@osasim.se
 
Vattenpolo - klicka här
Kontakt - jenny@osasim.se
 
 
Bli Medlem i Örebro Simallians
Medlemsappen
Gilla oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Följ Konstsimmet på Instagram
Webbshop
Sponsorer & samarbetspartners