- Hur kan man få en plats i er simskola?
Vi har inget kösystem. Alla kurser samt platser läggs ut online på våran bokningssida. Det man måste göra för att kunna anmäla sig är att registrera sitt barn och skapa ett konto. Efter anmälan får man en faktura inom ett par dagar via sin angivna mail och betalning skall ske kort därefter. Har man ej fått sin faktura måste man höra av sig till oss.
Nej, ingen syskonförtur förekommer.
- Får jag som förälder följa med mitt barn till simskolan?
Ja, en förälder ska följa barnet till undervisningen och se till att siminstruktörerna har tagit emot era barn. Vid första tillfället på Gustavsvik går ni fram till en representant från ÖSA och kvitterar ut ett armband. På Gustavsvik gäller armbandet som bevis för att ni hör till simskolan. Vill man motionssimma själv löser man entré som vanligt. Om barnet lämnar lektionen behöver instruktörerna er hjälp att möta barnet.
- Hur kan jag förbereda mitt barn inför simskolan?
Det är viktigt att barnen är förberedda på första gången de ska till simskolan. Det är mycket för ett litet barn att ta in i den miljön som är i simhallen. Till en början är det okända barn och instruktörer. Besök gärna den simhall ert barn skall gå på simskola i innan kurserna börjar.
Vid enstaka tillfällen behöver ni ej höra av er, men är ni borta mer än tre gånger får ni gärna skicka ett mail till simskolan@osasim.se och informera oss. Tänk på att "bada ikapp" några gånger om barnet varit borta. 1–2 frånvarotillfällen kan ibland vara tillräckligt för att barnen ska känna att de halkat efter. Vatten är ett unikt element som inte ingår i barnens vardagslek. Simning, vattenkänsla och vana är i större grad färskvara under ett barns inlärningstid till simkunnighet.
- Får man ta igen ett missat tillfälle?
Nej, man får inte ta igen ett missat tillfälle p.g.a. sjukdom eller annat. Man får inte heller några pengar tillbaka för missade gånger. Läs mer om våra återbetalningsregler här
- Vad är vattenvana, mitt barn gillar vatten och är väl då vattenvan?
Vattenvana innefattar mycket. I den första nivån (Sköldpaddan) lägger vi mycket fokus på detta men genom lek och repeterande övningar övas detta genom hela simskolan. Barn som ej har vattenvana får det mycket svårt att lära sig simma på ett avslappnat och effektivt sätt. Andningen är mycket viktig, vi lär barnen att andas med både munnen och näsan genom att "bubbla". Vårt mål är att alla barn skall vara avslappnade och lugna i vattnet och andningen är en viktig nyckelbit där.
- Vilket simsätt lär ni ut först?
Vi lär ut ryggsim och crawl som första simsätt. Barnen ligger plant på vattenytan och kan inom kort paddla med benen för att få känna att de kan ta sig framåt. De har fri andning, på ryggsimmet, och instruktörerna kan ha god ögonkontakt med barnen. Barn springer och leker mycket, de är starka i sina ben vilket vi bygger på med benspark.
- Hur många terminer tar det för mitt barn att lära sig simma?
Barn utvecklas olika både fysiskt och psykiskt. Det finns inget klart svar eftersom det varierar. Vi håller hög nivå på instruktörerna och undervisningen vilket ger ditt barn de bästa förutsättningar till att utvecklas effektivt. Ju mer barnet får vara i vatten och underhålla sin vattenvana desto fortare går det, där kan ni som förälder stötta genom att bada och ha kul med ert barn.
- Är det normalt att mitt barn är mer under än över vattnet?
Ja, när ditt barn får upp vattenvana och känner sig trygg och har kul vill de befinna sig mer under vattnet än ovan. Glädjen är förutsättningen till att lära sig simma!
- Får barnen använda simglasögon?
I Sköldpaddan övar vi upp vattenvanan utan simglasögon, då proven för simmärkena ska avklaras utan simglasögon. Simglasögon får gärna användas i Pingvinen och uppåt.
- Kan olika badkläder verkligen ha en stor betydelse?
När det gäller att simma och ta sig framåt spelar det roll och vi vill gärna underlätta allt som går för att barnen ska få känsla och kunna ta sig framåt på ett effektivt sätt. Om badkläderna är stora och luftiga samlar de upp vatten när barnen går i vattnet och ger barnen svårt att röra sig. Långa shorts är det mest vanliga men också det som hindrar en kraftfull och god benspark, varför göra det svårare än det är för barnen?
- Varför har ni så omfattande anmälningsrutiner?
Vi är en ideell simförening och utan ideella krafter skulle vi inte vara en av Sveriges största simförening, men det sätter också begränsningar. Vi jobbar alltid med att utveckla och visionen kommer alltid att vara 100% nöjda medlemmar. Vi är måna om att verksamheten är på topp, god kvalité och ligger på framkant i utveckling för simkunnighet. Vi jobbar mycket nära barn, undervisning, kollegor samt ledning för att se varje barn och hålla en god service via mail och telefon. Med ca 2000 aktiva per år är vi dock tvungna att ha anmälningssystem som sköts digitalt, vi klarar inte att ta in anmälningar manuellt. De digitala anmälningsrutinerna gör att vi kan ha alla kursstarter per år.